Fodbehandling:
Ved første konsultation i klinikken
Optages en journal, hvor der vil blive spurgt ind til relevant sygehistorie og medicin indtagelse, samt blive udfyldt et fod-skema over dine fødder og fodproblemer.
Bøjlebehandling (Ortonyxi):
Nedgroede negle er kendetegnet ved smerter omkring neglen. Huden kan blive rød, hævet og der kan forekomme betændelse.
Årsager
- Arvelig tendens, hvor neglen krummer ned i neglesiderne (nedgroet negl), eller hvor neglen er for bred, flad og neglens volde er meget fyldige og ligger ind over neglepladen (indgroet negl).
- For spidse sko – der trykker negle og tæer ind mod hinanden og mod skoen.
- Fejlstillinger i foden, som bevirker at man ved gang og løb afvikler skævt ud over sin storetå..
- Forkert negleklipning – hvis neglene klippes ned i siderne, eller man ”river” neglene af, kan der efterfølgende sidde en neglespids tilbage, som vokser ind i huden og skaber en betændelsestilstand.
Behandling og Forebyggelse
En neglebøjle kan rette neglen op. Denne behandling lindre oftest symptomerne med det samme. Bøjlen udøver et lille træk, så neglesiderne løftes. Behandlingen gør ikke ondt og bøjlen genere ikke efter påsætning. Bøjlen tilrettes oftest med 6 ugers interval og en typisk behandling tager fra 8 – 12 mdr. Eller indtil neglen har fundet sin naturlige form, i hele neglens længde. For at bevare et godt resultat, er korrekt negleklipning og brug af rummeligt og ”fodvenlig” fodtøj vigtigt og i langt de fleste tilfælde tilstrækkeligt, men er en af årsagerne fejlstillinger i fødderne kan et indlæg være en behandlingsmulighed. Med en henvisning fra egen læge til bøjlebehandling (ortonyxi, special 55 henvisning), yder den offentlige sygesikring ca. 40 % i tilskud til behandling et begrænset antal gange. Sygesikringen Danmark yder tilskud, hvis du er medlem af gruppe 1 eller 2. Vejledning er en del af behandlingen. Du er velkommen til, at kontakte klinikken for yderligere information. Behandlingen er en helt ufarlig behandlingsmetode, der kan forebygger kirurgiske indgreb. Der er positive kliniske resultater, med vedvarende effekt og hurtigere behandlingsresultater.
Beskæring af hård hud, hælrevner og ligtorne:
Dette foregår i en alm fodbehanling eller som en delbehandling. Spørg i klinikken.
Fodvorter:
Vorter er en virus i huden, som medfører hud forandringer i form af små udvækster, oftest på hænder og fødder. De er typisk 4-5 mm store og har en uregelmæssig overflade. Vorterne kan sidde enkeltvis eller i grupper. De vorter, som sidder i fodsålen, kan være ømme, hvis de udsættes for tryk. Huden omkring fodvorterne er ofte fortykket. Vorter smitter ved direkte kontakt eller via genstande. Det er almindeligt, at man smitter sig selv, således at man overfører vorteviruset fra et sted på kroppen til et andet. Vorter kan også spredes til andre gennem deling af håndklæde, barberredskaber og negleklipper, og ved direkte kontakt. Fodvorter kan smitte, hvis man går barfodet, især hvis gulvet er vådt som f.eks. i svømmehaller og omklædningsrum. De kan være kuppelformede, tynde, flade, knudelignende. Man kan se mørke prikker i vorten, ved at skrabe det øverste lag af vorten væk. Vorter gør ondt når man presser eller klemmer om dem fra siderne.
Behandling
De fleste vorter forsvinder af sig selv, men dette kan tage lang tid, typisk 1-2 år. Der findes en lang række behandlinger mod vorter, som alle tager udgangspunkt i at ødelægge den hud, hvor vortevirus er lokaliseret. Der findes ikke en 100 % effektiv behandling af fodvorter, og derfor er det ofte tålmodighedskrævende af få dem behandlet. Ved behandling af fodvorter her på klinikken er der 100 % egenbetaling. Fordelen ved at blive behandlet på en privatklinik er, at du her kan vælge en mindre smertefuld behandling. Vorten behandles med LPT – Laser Photo Therapi somer helt smertefri og uden bivirkninger. Laserbehandlingen mobiliserer kroppens naturlige immunforsvar, og styrker således kroppens egen evne til, at bekæmpe angreb af vira. Herefter beskæres vorten efter almindelig klassisk behandlingsteknik, hvor det forhornede hudlag fjernes på og omkring vorten. Behandlingen gentages med et interval på 7 – 14 dage. Som regel er der resultater efter 2-3 behandlinger, men der findes ikke en 100 % effektiv behandling af fodvorter, og derfor er det ofte tålmodighedskrævende, at få dem behandlet. Din praktiserende læge kan henvise dig til en hudlæge mhp. behandling af fodvorter. Denne behandling er gratis for dig hos hudlægen.
Undgå smitte
Alle mennesker er udsat for smitte med vortevirus (HPV). Du kan selv begrænse smitten ved, at tildække dine vorter. Man kan beskytte sig mod vorter på fødderne ved, at have strømper/hjemmesko derhjemme samt badesko på i svømmehal og i offentlige som private badeværelser/omklædningsrum. Blod smitter derimod ikke. Små sprækker og sår i huden øger risikoen for smitte.
Neglesvamp:
Er din negl forandret og har fået en gullig til brunlig farve, fået en stribe på langs af negleplade der er misfarvet eller har neglens ændret sig i sin konsistens til at være stribet og flosset kan det være et tegn på at du har svamp eller begyndende svamp i din negl. Det kan være svært selv at konstatere om der er svamp i en negl, og det kræver et trænet øje, da ikke alle misfarvninger og forandringer i neglene skyldes svamp. Har du forandringer i dine negle er det vigtigt du kommer til en behandling hvor vi kan hjælpe dig og vurdere videre tiltag. Hos din lægen konstateres neglesvamp ved at lægen tager et skrab af neglen som sendes til laboratorie undersøgelse. Svamp er en infektion og er i de fleste tilfælde uden symptomer udover de kosmetiske. Ubehandlet over lang tid vil svampen dog kunne nedbryde neglens bestanddele og i yderste konsekvens destruere den helt eller delvist så den smuldre væk. Neglesvamp er meget lidt smitsom, ubehandlet kan det smitte til flere negle og sprede sig til huden. Svamp i neglene kan opstå af mange forskellige årsager, tryk og traumer, fugtige fødder, tætsluttet fodtøj, medicin og sygdomme hvor immunforsvaret er svækket.
Klassisk behandling
Ved konstatering af svamp i negle, er det vores erfaring at en klassisk behandling er den vigtigste og mest effektfulde del behandlingen sammen med vejledning. Neglesvamp er svær og tidskrævende at behandle. Der findes i dag ikke en 100 % garanti af nogen behandlingsform. For at tilstræbe et så optimalt forløb som muligt, er det vigtigt at overholde den aftalte behandling, og følge de givne råd. Ved konservativ behandling oprenses neglen og dens omgivelser, al inficeret syg negl eller så meget det er muligt, fjernes. (behandlingen gør ikke ondt) Neglen behandles med et middel, som ændre neglens mikromiljø således neglesvamp ikke kan trives. Produktet kan købes på klinikken eller på apoteket. Vejledning omkring pleje af egne fødder og sko indgår. Hjemme behandles med middel mod neglesvamp.
Typisk behandlingsforløb:
Da neglen vokser langsomt opfølges behandlingen hver 6. uge efter de første 5 ugers forløb, til neglen har fornyet sig og ser sund ud.
Indlægssåler (et godt fundament):
Fremstilling af indlæg er et af klinikkens specialer. Vi har eget værksted, hvor vi selv fremstiller individuelt tilpasset indlæg. Der udover laver vi individuelt tilpasset ortpædiske indlæg.
Indlæg er blevet fremstillet af fodterapeuter gennem flere årtier, og faggruppen har således oparbejdet en meget stor ekspertise på området. Der skelnes mellem forebyggende, aflastende og korrigerende indlæg.
Fodterapeuten har flere fremstillingsmetoder at vælge imellem og tillige et stort udvalg af materialer til anvendelse ved fremstillingen af indlæg. Afhængig af fodterapeutens vurdering af problemet, der skal behandles, og dets faktuelle oplysninger om patientens alder, almene fysiske tilstand og aktivitet, træffer fodterapeuten sit valg af metode og materialer.
Der kan være tale om forebyggende og/eller aflastende indlæg til meget sårbare fødder, hvor der er risiko for sårdannelser. Her vil der typisk være tale om patienter med nedsat følesans, nedsat blodforsyning eller hvor vævet i fodsålen er meget tyndt. Også overvægt taler for et aflastende indlæg.
Korrigerende indlæg fremstilles ved forekomsten af medfødte eller erhvervede fejlstillinger i fødderne. Der kan f.eks. være tale om hulfod, platfod, nedsunken forfod, skæve hælvinkler m.m.
Ved undersøgelse til indlæg:
tages der udgangspunkt i din sygehistorie og din beskrivelse af dine gener, vi kigger på din gang og undersyger dine led og stilling i foden.
Dit fodtøj:
Skoene har en afgørende betydning for foden bevægelse og for, hvilken type indlæg du skal have for, at opnå en maksimal effekt af indlægget. Derfor undersøges og vurderes dit fodtøj. En optimal sko følger din fods naturlige form, og er ca. 8-10 mm længere end fodens længste tå i belastet tilstand.
Manuel test:
Her undersøges din fod og hud, samt fodens led-bevægelighed. Fejlstillinger og trykbelastninger observeres her, for senere at kunne danne fundamentet for helhedsvurdering af dit behov – sammenholdt med en ganganalyse.
Tilskud:
Egen læge, kan I særlige tilfælde, henvise dig til indlægsbehandling jf. Serviceloven §112. Er du medlem af sygeforsikringen Danmark i gruppe 1, 2 og 5 ydes der tilskud til indlæg fremstillet efter funktionelt aftryk. Er du lægehenvist grundet diabetes, leddegigt eller arvæv ydes der ca. 50% i tilskud til indlæg via sygesikringsoverenskomsten, uden begrænsninger. Prisen på dine indlæg er inkl. kontrol og vejledning. Forundersøgelsen til indlæg betales for sig selv, og tager ca. 60 min.